Digitale Longread – Learning Analytics

Bart Campfens

Digitale Longread – Learning Analytics

Digitale Longread – Learning Analytics

Bart Campfens

Aanleiding.

 

Gepersonaliseerd leren is een aanpak waarbij het leerproces wordt aangepast aan de individuele behoeften en interesses van elke leerling. Het idee is dat leerlingen beter leren als ze kunnen werken aan hun eigen tempo en met materialen die relevant zijn voor hun interesses en vaardigheden. Hoewel gepersonaliseerd leren vele voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Een van de grootste uitdagingen is het beheer van de grote hoeveelheid data die gepaard gaat met het monitoren van de voortgang en het succes van elke leerling (Jansen et al., 2017). Dit is waar learning analytics van pas komt (Van den Berghe et al., 2018). Learning analytics gebruikt gegevensanalyse om inzichten te verkrijgen over het leerproces van elke individuele leerling en helpt daarmee bij het afstemmen van het onderwijs op hun behoeften en interesses.

In deze longread zullen we onderzoeken hoe learning analytics gepersonaliseerd leren kan ondersteunen en hoe het kan helpen om de uitdagingen van gepersonaliseerd leren aan te pakken.

Literatuurlijst

Jansen, R. S., Van Leeuwen, A., Janssen, J., Kester, L., & Kalz, M. (2017). Towards personalized learning analytics for supporting self-regulated learning in online learning environments. Journal of Learning Analytics, 4(2), 113-135.

Van den Berghe, L., Ros, A., & Vanhoof, J. (2018). Learning analytics to support personalized learning: A systematic review of literature. Educational Research Review, 25, 56-72.