Professionaliseren op gebied van Digitale Geletterdheid
Over les

Samen werken aan Digitale Geletterdheid

Hoe vertaal je de eisen van het nieuwe curriculum naar de praktijk? Hoe kom je tot een goede en passende aanpak van het digitaal geletterd maken van je studenten, met optimaal rendement van je IT-middelen? En hoe zorg je ervoor dat je leerkrachten beschikken over de competenties om het allemaal uit te voeren?

Samen gaan we in 3 lessen een start hiermee maken.

Maar wat is nu eigenlijk digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid is de vaardigheid om effectief en verantwoord te communiceren, informatie te zoeken, te verwerken en te gebruiken, en problemen op te lossen met behulp van digitale technologie. Het omvat ook de kennis en begrip van de technologie zelf, evenals van de sociale en culturele context waarin deze technologie wordt gebruikt.

Volgens een artikel van The International Journal of Information and Learning Technology, digitale geletterdheid kan worden onderverdeeld in vijf domeinen: informatievaardigheden, communicatievaardigheden, problemoplossingsvaardigheden, technologievaardigheden en digitale burgerzin. Dit artikel benadrukt ook dat digitale geletterdheid niet alleen de technische vaardigheden omvat, maar ook de vaardigheden om te navigeren in de digitale wereld en omgaan met de sociale en ethische implicaties ervan.

Een ander artikel uit het Journal of Educational Technology Development and Exchange, stelt dat digitale geletterdheid een integraal onderdeel is van een bredere 21e eeuwse vaardigheden, zoals creativiteit, samenwerking, kritisch denken en probleemoplossing. Dit artikel benadrukt dat digitale geletterdheid niet alleen relevant is voor studenten, maar ook voor leraren, ouders en andere leden van de samenleving.

In samenvatting, digitale geletterdheid is de vaardigheid om effectief en verantwoord te communiceren, informatie te zoeken, te verwerken en te gebruiken, en problemen op te lossen met behulp van digitale technologie. Het omvat ook de kennis en begrip van de technologie zelf, evenals van de sociale en culturele context waarin deze technologie wordt gebruikt.

Oefenbestanden
Kennisnet-Handboek-digitale-geletterdheid-2021-2022.pdf
Grootte: 7,26 MB
Doe mee met de conversatie